Newsletter Issue 2

Kemas Kini UEC

Walaupun kita hanya sembilan bulan sejak penubuhan kami di pasaran pendidikan Malaysia, kami telah meyakinkan para pelajar dan ibu bapa mereka bahawa kami berbeza dari pusat pembelajaran bahasa Inggeris lain yang tumpuannya adalah bahasa Inggeris akademik.

Ibu bapa telah mula menyedari bahawa kita tidak hanya mengajar bahasa Inggeris. Kami mengajar pelajar kami tentang menceritakan dan menulis, mengenai cara membangkitkan imaginasi mereka, dan keupayaan untuk menyampaikan pemikiran mereka menggunakan Bahasa Inggeris.

Kami bangga untuk mengatakan bahawa kami menekankan penerapan Bahasa Inggeris. Pelajar kita tidak hanya menikmati keseronokan belajar bahasa Inggeris, mereka juga belajar bagaimana menerangkan dan menghuraikan idea mereka. Bagaimana cara yang luar biasa untuk belajar bahasa Inggeris melalui kaedah yang menyeronokkan dan interaktif kami!

Sembilan bulan ini merupakan pembuka mata yang besar bagi kami. Kami menyedari bahawa terdapat banyak variasi penguasaan bahasa Inggeris di kalangan pelajar Malaysia. Kanak-kanak dari latar belakang berbahasa Inggeris, dengan kemahiran membaca mereka umumnya suka program penulisan kami.

Program penulisan kami bermula dengan sukatan pelajaran penulisan berpandu kami, Penulis Abjad ke sukatan pelajaran kami yang maju, Aspiring Writers & Illustrators Scheme (AWIS) apabila pelajar mencuba cerita 500-perkataan.

Kanak-kanak dari latar belakang berbahasa Cina, Melayu dan Tamil yang belajar di sekolah kebangsaan akan lebih suka meneroka pemahaman, perkembangan perbendaharaan kata dan aplikasi tatabahasa aplikasi seperti Alphabet Bahasa Inggeris dan Bahasa Inggeris sebelum mereka memulakan program penulisan kami. Kanak-kanak kecil di bawah usia enam tahun akan menyukai program Kids Can Read kami yang meneroka imaginasi dan kreativiti mereka sambil membangunkan bahasa dan perbendaharaan kata melalui buku cerita.

Dengan membuat pembelajaran bahasa Inggeris yang relevan dan menyeronokkan, kami berharap pengalaman pembelajaran Kelas Bahasa Inggeris yang unik dapat membantu pelajar memasuki dunia Inggeris tanpa rasa takut dan air mata. Mari kita bersama dan meraikan Cinta bersama kita untuk Cerita.

Mesej Dari Pengasas Kita, Catherine Khoo

Ibu bapa yang dihormati:

Selamat datang ke Unique English Classroom ™ (UEC). Saya membangunkan siri ini menggunakan lebih daripada 15 tahun pengalaman media saya serta konsep pendidikan inovatif. Saya bekerja dengan pakar media dan ahli pendidikan, dan apa yang dihasilkan dari semua sinergi ini adalah satu siri pemikiran yang sangat menarik, interaktif dan seronok untuk mempercepat pengajaran Bahasa Inggeris. UEC telah menemui lebih daripada 150 sekolah rendah dan menengah di Singapura sejak mula diperkenalkan pada tahun 1996, dengan lengan sekolah saya, Janus Education.

Setiap kanak-kanak kreatif!

Tanya diri anda soalan ini. Adakah anda fikir anak anda kreatif? Jika anda tidak berfikir demikian, cuba berfikir semula ketika anda masih kecil, mungkin enam atau tujuh tahun. Apa yang memberikan anda kegembiraan yang paling? Adakah ia melukis gambar Mum atau Dad pertama anda dan berfikir, "Wow! Mereka akan gembira melihat ini! "Atau adakah ia membaca cerita dan menceritakannya dengan kata-kata anda sendiri kepada ibu bapa anda? Atau adakah ia mengubah resipi Mum untuk kueh kueh kegemarannya dan menyedari ia terasa lebih baik! Ya, jika anda telah melakukan semua ini, dan saya pasti anda mempunyai, biar saya memberitahu anda, ini kreativiti dalam tindakan! Kreativiti berlaku banyak cara, dan dalam Kelas Bahasa Inggeris yang Unik, saya melakukan ini dengan kata-kata. Melalui ungkapan lisan / bercakap: bacaan dan drama. Melalui ungkapan bertulis: cerita dan buku.

Saya akan berjalan anda melalui perjalanan ini bagaimana saya mentor kanak-kanak untuk menulis karya mereka: buku mereka sendiri 3,000 perkataan. Sejak 2003, Skim Penulis Muda telah menyaksikan hampir 8,000 penulis muda berusia 10 hingga 16 mencapai impian ini. Bukan itu sahaja, semua cerita dimasukkan ke dalam Anugerah Pengarang Young serantau yang mengiktiraf bakat muda yang muda. Cerita-cerita hebat boleh diterbitkan dalam antologi dan majalah kami sendiri, Kelab Pembaca Muda dan dijual melalui e-kedai kami sendiri! Dan anda tahu apa? Setiap kanak-kanak boleh melakukannya! Mengapa? Kerana setiap kanak-kanak kreatif. Persoalannya ialah bagaimana menarik kreativiti itu keluar dari dia. Yang mana Kelas Bahasa Inggeris yang Unik adalah tentang .... memberi setiap kanak-kanak alat untuk mencapai impian itu! Anda mungkin berkata, "Oh ya, anak saya kreatif. Tetapi bahasa Inggerisnya tidak setaraf. Itulah sebabnya dia tidak boleh menulis dengan baik. "Saya mempunyai ibu bapa yang memberitahu saya," Dia tidak suka membaca. Apa yang boleh saya lakukan? Bagaimanakah saya dapat menggalakkan tabiat membaca ini dalam anak saya? "Ibu yang lain bimbang tentang anak lelaki berusia 10 tahun yang tidak mahu bercakap bahasa Inggeris kerana dia takut kawannya akan menertawakannya. Jadi pada akhirnya, semuanya datang untuk mempelajari Bahasa Inggeris!

Oh ya, belajar bahasa tidak mudah. Malah, pembelajaran bahasa bermula apabila anak anda mendengar perkataan pertamanya. Biasanya dari ibunya! Itulah sebabnya bahasa yang kita bercakap di rumah dipanggil bahasa ibunda. Terdapat empat elemen pembelajaran bahasa: mendengar, bercakap, membaca dan menulis.

Maklum, bukan? Interaksi pertama anak anda dengan bahasa adalah apabila dia mendengar dari orang yang paling dekat dengannya.

Kami mengajar anak anda untuk mencipta!

Sekarang, paradigma pengetahuan baru telah menambah dua elemen lagi: menggambarkan dan mewakili. Dan inilah yang dikatakan Kelas Bahasa Inggeris yang Unik: kami mengajar anak anda untuk mencipta!

Program suite kami memenuhi setiap kanak-kanak, walau apa pun bahasa Inggerisnya

· Kids Can Read (ungkapan): seperti namanya, anak-anak boleh membaca ke dalam aplikasi mereka sendiri!

· Alphabet Learners (bertulis): Perbendaharaan kata dan pemahaman awal untuk minda muda yang aktif!

· Alphabet Author (ungkapan dan bertulis): Belajar menulis dan menceritakan cerita mudah dengan ekspresi yang begitu banyak, guru-gurunya di sekolah akan kagum!

· I Love English! & English Rules (bertulis): Tatabahasa pembelajaran tidak pernah lebih menyeronokkan dan interaktif!

· Aspiring Writers & Illustrators Scheme (bertulis): Belajar menulis kisah perkataannya sendiri 400-500.

The Fox and The Mouse

A story by Megan Khoo Mei-En (11 years-old)
Sayfol International School, Sabah
AWIS Student from UEC Iramanis Centre, Kota Kinabalu

On a snowy day, a fox named Foxy wandered in the snow looking for a friend. Out of nowhere, a mouse named Mousey jumped out of the snow. By the looks on Mousey’s face, Foxy knew that Mousey was terrified.

Mousey ran into the woods. He climbed a tree onto a branch in an exhausted way and was once again terrified for there were two sleeping owls on the branch. They looked friendly to each other so Mousey thought that the owls could be friends.

Mousey stood quietly next to them while Foxy came and circled around the tree. Foxy thought of pulling the branch to lower down Mousey. So he did. But instead of Mousey getting lowered down, the two owls woke up and wanted to gobble Mousey up.

Foxy didn’t know what to do so he let go of the branch. Mousey was flung into the air and the owls
swooped down to grab the falling Mousey but missed.

Mousey fell onto a patch of snow and slipped onto a frozen pond. Foxy too slipped onto the pond. Both of them banged into a large fence at the end of the pond. The snow on the fence fell on top of their heads. It got so heavy that the ice broke and Foxy and Mousey fell into the icy-cold water.

Foxy swam up to the surface but halfway up, Foxy noticed Mousey sinking into the darkness. Foxy dived down to grab Mousey and swam back to the surface but the ice closed the hole and only Mousey could fit through the gap.

Mousey tried to make a bigger hole for Foxy to jump out but the owls surrounded Mousey. By the time they wanted to eat him, Foxy was there wrapping Mousey with his tail and opened a small gap. Mousey tried to run away but Foxy caught his tail and angrily growled at the owls to scare them away.

Due to Foxy’s determination, the owls surrendered and flew away. Foxy let go of Mousey’s tail and Mousey ran off. At that time, Foxy went back to feeling miserable.

Then to Foxy’s surprise, Mousey came back and played with Foxy. From then on, they became best friends.

Testimoni dari Ibu Bapa

From mother of Aaron Soh Heng Lit,
UEC 88 Marketplace Kota Kinabalu

Anak lelaki saya yang berusia enam tahun, Aaron, menyertai Kanak-kanak Boleh Baca di Bilik Bahasa Inggeris Unik (UEC) pada Jan 2018. Dia menunjukkan keghairahan yang luar biasa apabila memberitahu saya tentang hari beliau di UEC ketika dia pulang ke rumah.

Persekitaran pembelajaran yang memupuk UEC serta daya kreativiti mereka yang "dipelajari, berfikir dan berinteraksi" kreatif telah melatih, mengilhami dan memanfaatkan keupayaan pembelajaran Aaron.

Guru Aaron komited, hangat dan mudah berkomunikasi. Program pengenalan Pelancaran Blanket dan Coklat I Love yang seterusnya dan Kenapa Kucing Tidak Pakai program Topi telah menarik perhatian kehadiran Harun untuk kembali. Bukan sahaja Aaron mempunyai pengalaman pembelajaran baru dan pendedahan kepada segala macam pengalaman penerokaan, arahannya dalam bahasa Inggeris juga telah berkembang, terutamanya kemahiran membacanya.

UEC bukan sekadar program pembelajaran bahasa Inggeris ... ia adalah penyedia pendidikan prasekolah yang menjadikan Aaron seorang pelajar yang percaya diri, bebas dan anak yang mekar di sekolah rendah.

"Pendidikan yang hebat adalah perjalanan seumur hidup dan hadiah terbaik yang boleh diberikan oleh ibu bapa kepada anak."

Perjalanan saya ke Macau dan Hong Kong

Oscar Gan Hse (8 years old),
UEC 88 Marketplace Kota Kinabalu

During the holidays, my family and I went to Hong Kong and Macau.

We went to Macau first by a turbo-jet from Hong Kong. We stayed there for two days. We stayed in two hotels, Parisian and Venetian. My favourite hotel is Venetian because it has a street inside it! It can also connect to the Parisian Hotel through a mall!

We watched two shows: one about the Monkey King and the other, Water Dance. I liked Water Dance because there was a part where the bad character was riding a baby bicycle! I did not like the Monkey King because my grandma is scared of spiders and there was a part where an enormous spider hung down from above!

The next day, we went to Hong Kong with a turbo-jet again. When we arrived in Hong Kong, we quickly called a taxi and started to speed off towards the hotel that we were going to stay in…Shangri-la. While my dad and me were relaxing in the hotel, (my mom and grandmother had gone shopping), I thought about Macau and St Paul’s Cathedral. There were lots of tombs because it was once a church. It’s a landmark of Macau so it’s very famous. As I walked away from the tombs, I walked straight into a window and bumped into it because the glass was very clear

After three days, it felt like my dream had come true! We’re going to Disneyland! In Disneyland resort, there’s an Enchanted Garden which has a maze that I almost got lost in! In Disneyland, my dad and me played a lot of games: Grizzly Gulch, Jedi Training, Iron Man Expo and Mystic Manners. We also watched The Lion King musical and a Disney show. We also went to Adventure Land. I liked Jedi Training and Mystic Manner because I can fight in Jedi Training and there was a magical music box in Mystic Manner that brings every non-living thing to life (e.g. a bow and an arrow). What I do not like is Grizzly Gulch because I almost got flung off the cart. This is because it was a rollercoaster and the seat-belt was not tight enough. There was a volcano that erupts every time a person passes by it in Adventure Land!

At last, it was time to go home. This was an unforgettable adventure. I wish to go to Macau and Hong Kong again.

Muat turun Newsletter Issue 2

Hubungi Kami

Sila isikan nama anda, nombor telefon bimbit, umur anak anda dan lokasi anda supaya kami dapat menghubungi anda secepat mungkin

Unique English Classroom

Headquarters -Puchong (Setiawalk)

Shah Alam, Klang, Taman Desa, Setia Alam, Shah Alam, Bukit Jelutong, Damansara Kim, Penang Island, Butterworth, Kota Kinabalu, Johor Bahru, Melaka & Lahad Datu

Block H1-01, Setiawalk, Persiaran Wawasan, Pusat Bandar Puchong, 47160 Puchong, Selangor, Malaysia

Share this page

© Copyright 2019 Unique English Classroom - All Rights Reserved