Newsletter Issue 1

Mesej Selamat Datang

Selamat datang ke Unique English Classroom (UEC). Saya amat teruja untuk melancarkan buletin UEC yang pertama.

Kelas interaktif UEC bermula dengan UEC Setiawalk Puchong yang mengetuai pek itu dengan menendang pelajaran pertama mereka 3 Oktober 2017. Seterusnya, pusat UEC di Bukit Jelutong, Ayeh Keroh, Setia Alam dan Bandar Botanik Klang bermula pada bulan yang sama juga. Hari ini, kami mempunyai lebih daripada 11 pusat yang menjalankan program UEC. Enam lagi pusat akan bermula tidak lama lagi.

Apa yang begitu unik mengenai UEC? Berapa yakinkah kita bersaing dengan banyak pusat pembelajaran bahasa Inggeris atau pusat tuisyen di sekeliling kita?

Pertama, kami memberi penekanan untuk menerapkan kemahiran yang diajar dalam bahasa Inggeris. Ini caranya …. kami yang mentor kanak-kanak melalui cara yang menyeronokkan dan interaktif sambil mengajar bahasa Inggeris melalui cerita.

Kami mahu mereka tahu bagaimana menggunakan bahasa Inggeris yang betul dalam menulis cerita yang menarik, dan bukan hanya menumpukan pada Bahasa Inggeris Akademik dengan buku kerja dan penilaian yang kerap.

Apa gunanya mengetahui peraturan tatabahasa bahasa Inggeris jika kita tidak dapat menulis artikel atau cerita? Kami memanggil 'Pengajar Kreatif' guru kami dan kami menghendaki mereka menjadi kreatif dalam membimbing dan mengajar anak-anak. Apabila anak-anak menikmati kelas mereka, itulah ketika mereka benar-benar akan belajar.

Dengan hormatnya,
C.K. Gan
UEC Malaysia

Bengkel Interaktif Penulisan Cerita

Pada 4 Februari, UEC Setiawalk Puchong diberi penghormatan untuk menjadi tuan rumah berpuluh-puluh orang ibu bapa dan anak-anak untuk bengkel yang menyeronokkan untuk menerokai kreativiti dalam minda anak-anak.

Pengasas kami, Catherine Khoo - dikenali sebagai Auntie Cat kepada anak-anak - menjalankan bengkel ini dengan semangat dan pengalaman, usaha gigihnya memberi inspirasi kepada anak-anak.

Bengkel bermula apabila Auntie Cat memperkenalkan para peserta ke dalam kerja dinamik kelas UEC yang tipikal - di mana video, aktiviti interaktif dan sesi perkongsian dimasukkan.

Tidak lama kemudian, kedua-dua ibu bapa dan anak-anak dapat dilihat berpartisipasi dalam pelbagai aktiviti yang disediakan untuk mereka. Di antara aktiviti-aktiviti tersebut, yang menonjol adalah segmen penulisan kreatif di mana ibu bapa-anak-anak mesti menceritakan kisah berdasarkan 5 kad gambar yang diberikan kepada mereka.

Mereka terpaksa membuat tajuk dan kisah pendek yang lengkap, menggunakan kad sebagai panduan tentang apa yang menjadi watak dan penetapan cerita. Selepas itu, cerita itu perlu dibentangkan di hadapan semua orang dengan ibu bapa sebagai narator dan kanak-kanak itu sebagai seorang koreografer.

Ia adalah luar biasa untuk melihat bagaimana minda kreatif anak-anak dan pemikiran rasional ibu bapa bergabung bersama untuk menghasilkan karya yang luar biasa yang bahkan mereka sendiri tidak fikir mungkin.

Selepas apa yang boleh digambarkan sebagai bengkel 2 jam yang memuaskan tetapi melelahkan dengan Cat Auntie, semua orang yang terlibat tentu sudah banyak belajar dari satu sama lain, dan itu diberikan.

Star Story #1: A Blessing in Disguise

By Zhe Dean (age 10) – AWIS and Alphabet Authors’ student

Star Story #1: A Blessing in Disguise 

By Zhe Dean (age 10) – AWIS and Alphabet Authors’ student

There was once a little boy named Troy who lived with his grandfather. One day, his grandfather died because a lion ate him. There was no one to feed Troy and he went hungry and thirsty for days.

Meanwhile, a rich man by the name of Billy was cruising in his private plane. But the plane crashed in midair and he landed in a jungle. He was the only person alive.

Billy wanted to explore further to look for food. He prayed that he would find food and that he wouldn’t meet a kid because he thought that kids were disgusting.

While he walked up a muddy hill he soon saw an old, poor and dirty kampung house. He went in and saw a little boy who looks scared and hungry. The little boy is Troy. Troy then went up to Billy but got pushed away.

“I hate disgusting kids!” exclaimed Billy. Then, Billy left the little boy in the house and continued his journey.

He walked up a steep mountain and saw a lion. Billy was scared and he couldn’t move. The lion was going to eat Billy when a stone hit it in the eye. The lion was in pain and ran away. Troy was the one that saved Billy!

Billy was grateful that Troy helped him. They eventually found their way out of the forest.

Billy adopted Troy and gave him a life that anybody would wish for. Troy had changed Billy from a selfish, lonely man to a sweet Daddy. Together, they lived a happy life. 

Testimoni #1 (by Yen Li – UEC Setiawalk Puchong)

Dua daripada anak perempuan saya, Sze Kay (12) dan Sze Huin (10) menyertai Kelas Bahasa Inggeris Unik sejak Oktober 2017 dan telah menyertai program Aspiring Writers & Illustrators Scheme (AWIS) selama hampir enam bulan.

Bagaimanakah saya menjumpai UEC? Nah, saya menyertai SAM Singapore Maths lebih awal, dan mendapati beberapa daripada mereka menawarkan program UEC juga. Saya telah mencari kelas menulis kreatif Inggeris untuk anak-anak saya dan selepas pertanyaan awal dengan UEC, saya memutuskan untuk mencubanya. Kedua-dua suami saya dan saya sentiasa percaya bahawa dapat menulis dan mengartikulasikan fikiran seseorang tentang pen dan kertas membantu membentuk seorang kanak-kanak ke dalam kehidupan masa depan mereka yang lebih baik. Menulis dan bercakap dengan baik adalah kunci kepada komunikasi yang baik juga.

Selepas kelas pertama mereka, kedua-dua gadis saya memberitahu saya bahawa mereka menikmati dinamik kelas dan suka interaksi di antara guru dan pelajar, terutamanya semasa penulisan cerita dan cerita.

Di dalam kelas, mereka akan berpartisipasi dalam pelbagai aktiviti seperti pengisytiharan audio, filem pendek, perbincangan kumpulan, penyelidikan kata-kata sensasi, persembahan dan sebagainya. Gadis-gadis saya suka Guru Farah mereka sangat dan menggambarkannya sebagai baik, peduli dan bersabar dengan anak-anak.

Testimoni #2 (by Amna Fazillah – UEC Setiawalk Puchong)

Anak sulung saya, Amilea (12) menyertai AWIS sejak Jan 2018 dan anak sulung saya, Michelle menyertai Alphabet Learners (8) pada masa yang sama. Pada masa itu, saya telah mencari program Bahasa Inggeris selepas sekolah yang sesuai untuk mereka. Itulah ketika saya jumpa UEC, Setiawalk Puchong dari internet.

Walaupun jarak itu menjadi masalah bagi saya, saya memutuskan untuk mencubanya selepas saya menyedari bahawa mereka menekankan permohonan menulis bahasa Inggeris dan tentu saja, yuran yang munasabah mereka juga.

Anak-anak saya menikmati setiap kelas yang mereka hadiri dan sentiasa menantikan kelas yang akan datang setiap minggu. Saya perhatikan mereka telah meningkatkan arahan bahasa Inggeris dan perbendaharaan kata mereka dalam tulisan mereka sejak menyertai UEC.

Saya sangat percaya bahawa program UEC membantu untuk membangunkan tahap keyakinan mereka dalam bercakap dan juga meningkatkan minat mereka dalam menulis Bahasa Inggeris. Apabila saya bertanya kepada anak-anak perempuan saya apa yang paling mereka sukai, Michelle memberitahu saya bahawa dia suka dinamik dan interaksi antara guru dan pelajar; sementara Amilea suka menulis-cerita yang membantu dia mempelajari lebih banyak perkataan.

Sekiranya diberi peluang, saya akan mengesyorkan UEC kerana guru-guru yang ghairah mereka, kurikulum yang menyeronokkan dan interaktif serta hakikat bahawa mereka membantu mengembangkan kepentingan anak perempuan saya dalam bahasa Inggeris.

Refleksi oleh Guru UEC

By Teacher Siti Juhana Bt Jamian, UEC Bukit Jelutong Shah Alam

Saya tidak boleh percaya ia sudah berakhirnya tempoh. Malah anak-anak tidak boleh mempercayainya. Saya bergurau bahawa ia benar-benar kelas terakhir dengan saya dan kita tidak akan saling melihat lagi. Mereka tidak gembira sama sekali, membuat wajah sedih, sedikit mengejutkan kakinya dan bertanya mengapa? Saya ketawa sehingga saya hampir menangis. Ya, mereka mengasihi saya.

Oleh itu, kami menghabiskan masa di kelas terakhir untuk merenungkan apa yang telah mereka capai dan tidak tercapai. Bagi kelas AWIS Khamis dan Jumaat saya agak mengejutkan untuk melihat corak yang sama, pelajar yang bermula sebagai pemalu, pelajar yang tenang dan tidak responsif adalah mereka yang menyampaikan cerita akhir yang terbaik. Saya sangat terkejut. Mereka bahkan telah menolak untuk menulis sehingga 500 perkataan. Sudah tentu tatabahasa itu di seluruh tempat tetapi saya suka kesungguhan mereka untuk mencuba dan menyatakan keberanian baru mereka untuk menulis. Ia bukan cerita terbaik yang pernah saya baca. Ia masih menjadi cerita mudah tetapi dengan penambahan kata-kata baru yang dipelajari dari kelas. Sesetengah perkataan tidak termasuk ayat tetapi keazaman mereka untuk menulis benar-benar menyentuh hatiku.

Saya menggunakan istilah keberanian kerana ini adalah anak-anak yang sangat takut untuk bertutur dalam bahasa Inggeris. Mereka selalu bercakap lembut seolah-olah untuk memastikan tiada siapa yang mendengarnya ketika mereka mengucapkan kata-kata itu. Tetapi kini mereka boleh menjerit jawapan kepada permainan Hangman atau kami: mereka tidak memikirkan apa yang mereka mahu katakan. Mereka hanya blurt ia keluar. Itulah yang saya katakan kepada mereka, "Di dalam kelas saya, saya tidak akan menghukum anda kerana bercakap Bahasa Inggeris kerana anda tidak akan belajar bahasa itu sehingga anda menggunakannya. Belajar dari kesilapan anda dan anda akan berbahasa Inggeris dengan lebih baik. "

Seorang ibu memanggil saya dan berkata anak perempuannya berbahasa Inggeris di rumah sekarang walaupun dengan adiknya dan dia agak kagum dengannya. Dan gadis itu begitu malu ketika dia mula-mula memasuki program kami. Dia hanya tersenyum apabila saya bertanya namanya. Dia tidak mahu memasuki kelas kerana dia memberitahu ibunya bahawa pelajar lain akan mengolok-olok bahasa Inggerisnya. Cukup adil, dia benar-benar buruk dalam menyatakan kata-kata yang paling banyak tetapi saya memintanya untuk terus membaca dan hanya menonton kartun atau wayang Inggeris.

Dia menjadi pelajar terbaik di kelas saya. Saya amat berbangga dengan pencapaiannya. Bapanya bahkan memberitahu saya bahawa dia sanggup mengeluarkan sedikit wang untuk mendapatkan kisah anak perempuannya yang diterbitkan - baik dia menulis banyak di rumah, cerita mengenai haiwan kesayangannya, kawan-kawannya, perkara-perkara di rumah - ING ENGLISH tentu saja, untuk kali pertama dalam hidupnya dan ayahnya sangat teruja dan mahu saya mengkaji semula. Saya mengkaji beberapa dan mereka hanya cerita-cerita seperti diari, banyak kesilapan ejaan, tiada apa yang hebat BUT usaha dan tekadnya membuatnya istimewa. Saya memberitahu ibu bapanya supaya dia menulis semua yang dia mahu. Ini adalah amalan yang baik tetapi biarkan dia juga melakukannya dengan cara yang betul, kemudian dapatkannya. Oleh itu, dia akan menyertai saya pada bulan Januari untuk AWIS1B dan seterusnya ke peringkat seterusnya.

Bagi kanak-kanak kecil yang menyertai kelas saya, saya berfikir sepanjang jalan mereka telah kehilangan tumpuan mereka. Entah bagaimana mereka tahu bahawa mereka terpulang kepada standard supaya mereka tidak dapat diganggu untuk memberikan usaha tambahan untuk melakukan kerja rumah atau bahkan bekerja semasa kelas.

Sekarang saya telah mengumumkan penjaring terbanyak di dalam kelas, ada yang terkejut tetapi setelah membacanya membaca kisah kawan-kawan mereka, mereka faham. Mereka diam dan enggan berkata, "Ya, mereka menulis cerita yang lebih baik daripada kita." Saya memberitahu mereka bahawa otak tidak berguna jika anda tidak menggunakannya dengan cara yang betul. Anda masih perlu melakukan kerja dan berfikir. Mereka berjanji untuk melakukan yang lebih baik tahun depan.

Saya gembira bahawa istilah itu berakhir dengan cara yang baik. Semua pelajar saya terus ke peringkat seterusnya. Pada 2018, kami akan membuka kelas baru dan kelas berterusan. Kami menyasarkan sekurang-kurangnya 50 orang pelajar mendaftar. Ia akan menjadi tahun yang sibuk.

Muat turun Newsletter Issue 1

Hubungi Kami

Sila isikan nama anda, nombor telefon bimbit, umur anak anda dan lokasi anda supaya kami dapat menghubungi anda secepat mungkin

Unique English Classroom

Headquarters -Puchong (Setiawalk)

Shah Alam, Klang, Taman Desa, Setia Alam, Shah Alam, Bukit Jelutong, Damansara Kim, Penang Island, Butterworth, Kota Kinabalu, Johor Bahru, Melaka & Lahad Datu

Block H1-01, Setiawalk, Persiaran Wawasan, Pusat Bandar Puchong, 47160 Puchong, Selangor, Malaysia

Share this page

© Copyright 2019 Unique English Classroom - All Rights Reserved