Eurasian Spelling Bee
Pertandingan Bahasa Inggeris

Eurasian Spelling Bee English Language Competition (ESB) diasaskan oleh English Language Proficiency Competition Ltd (ELPC) yang beribu pejabat di Eropah. Penaja utama pertandingan ini adalah organisasi penganugerahan yang berpusat di UK yang mengkhususkan diri dalam kelayakan dan peperiksaan bahasa Inggeris, Gatehouse Awards. Pasukan Gatehouse Awards menyediakan semua bahan sokongan dan penilaian untuk Pertandingan Spelling Bee Eurasia.

Objektif ESB adalah
1) untuk mempromosikan bahasa Inggeris, dan mencabar pelajar dari Asia dan Eropah untuk meningkatkan kemahiran leksikal mereka, terutama berkenaan dengan ejaan,
2) untuk memberi inspirasi kepada siswa untuk membaca lebih banyak, sesuai dengan tema "Baca untuk Berjaya", untuk mendorong mereka mempelajari prinsip dan corak utama bahasa Inggeris, memperluas kosa kata mereka dan mengerjakan pengucapan
3) untuk meningkatkan perkembangan ketenangan dan komunikasi pelajar di bawah tekanan dan memberi peluang kepada mereka untuk didedahkan kepada pusat perhatian nasional
4) untuk memberi perhatian kepada keperluan literasi sekolah yang mendesak dan mempersiapkan dan melengkapkan guru dengan kemahiran untuk mengajar Bahasa Inggeris.
Matlamat utama ESB adalah untuk mewujudkan dan memupuk hubungan persahabatan dan persefahaman nasional antara anak muda yang berminat dengan bahasa Inggeris dari sekolah swasta dan awam di negara-negara Asia dan Eropah.

Pertandingan ini terbuka kepada pelajar yang belajar di Sekolah Rendah 1 hingga Menengah 5 dari negara-negara di Asia dan Eropah. Pertandingan akan dijalankan dalam tiga pusingan: pusingan awal, pusingan separuh akhir dan pusingan akhir. Pelajar akan diuji dengan ujian Menulis, ujian Mendengar dan ujian Lisan (Ejaan) dalam semua 3 pusingan.

Bolehkah anda meneka perkataan?

Hubungi Kami.

Sekiranya anda ingin menyertai HIPPO 2021, Young Author Award 2021 atau Eurasian Spelling Bee 2021, sila isi borang di bawah. Kami akan menghubungi anda untuk maklumat lebih lanjut.

Telefon

Tel: 03-5879 7144
Mobile: 012-3833218

E-mel

admin@english.edu.my

Ibu Pejabat

Caya Academy Sdn bhd
(1240452-H)
Block H1-01, Setiawalk,
Persiaran Wawasan, Pusat Bandar Puchong, 47160 Puchong,
Selangor, MALAYSIA

Rakan Bahasa Inggeris Anda